Renderworksstijlen toepassen

Renderworksstijlen zijn hulpbronnen die samen met het document worden opgeslagen en terug te vinden zijn in het Hulpbronnenbeheer. Vectorworks voorziet een aantal Renderworksstijlen als deel van de software-installatie. Ze bevinden zich in de Standaarden-bibliotheek en worden in het actieve document geïmporteerd zodra ze worden gebruikt.

Als je wilt kan je een Renderworksstijl uit de tekening verwijderen en/of vervangen door een andere beschikbare Renderworksstijl (zie Hulpbronnen verwijderen of vervangen).

Om een scene weer te geven in een Renderworksstijl:

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Selecteer Weergave > Renderworksstijlen. Kies de gewenste stijl van ofwel de standaardstijlen ofwel van het actieve document.

Sleep de hulpbron voor een Renderworksstijl uit het Hulpbronnenbeheer en laat de stijl op de ontwerplaag los.

Selecteer een Renderworksstijl uit een keuzelijst onder de knop Rendermethode in de Weergavebalk (zie Renderworks rendermethodes.

Wanneer je een zichtvenster aanmaakt, selecteer je een Renderworksstijl uit de keuzelijst Rendering in het dialoogvenster ‘Zichtvenster’. Voor een bestaand zichtvenster vind je de Renderworksstijlen via het Infopalet.

De Renderworksstijl die actueel in gebruik is, wordt in de lijst met een vinkje aangegeven. De rendersnelheid hangt af van de gekozen rendermethode en de daarbij horende opties, maar ook van het aantal objecten in het document en hun complexiteit. Om een rendering vroegtijdig te onderbreken, druk je op de Esc-toets.

Zowel het gereedschap Render zone als het menucommando Weergave > Rendering > Uitgestelde rendering - Creëer taak kunnen gebruik maken van Renderworksstijlen.

Wanneer er een Renderworksachtergrond werd ingesteld in de Renderworksstijl, zou de optie om een achtergrond te kiezen tijdelijk ontoegankelijk kunnen zijn. Dit wijst erop dat de achtergrond uit de Renderworksstijl werd aangevinkt om de actuele achtergrond te vervangen. Hetzelfde zou zich kunnen voordoen met de Belichting.

Design SuiteEen heliodon gebruiken met Renderworksstijlen

Combineer een heliodon met Renderworksstijlen om een goede rendering te bekomen van een bestaand bestand. De heliodon creëert een sterk zonlicht en schaduwen met zachte randen, terwijl de Renderworksstijl zorgt voor een zacht omgevingslicht op basis van de toegevoegde panoramische achtergrond.

Een heliodon gebruiken met Renderworksstijlen:

Open een bestaand model en stel het gewenste 3D-aanzicht in. (Een Renderworks camera kan helpen bij het juist zetten en aanpassen van het 3D-aanzicht.)

Verwijder of schakel de bestaande belichting in de tekening uit via het Visualisatiepalet.

Selecteer Weergave > Rendering > Renderworks artistiek, of selecteer Renderworks artistiek van het menu Actieve rendermethode op de Weergavebalk, om met de gespecificeerde optie te renderen.

Selecteer Weergave > Rendering > Shaded, of selecteer Shaded van het menu Actieve rendermethode op de Weergavebalk.

Activeer het gereedschap Heliodon in de set Visualisatie. Plaats vervolgens een heliodon in de tekening. Klik op de knop Zonneanimatie in het Infopalet om de tijd en datum interactief aan te passen (zie Zonnestudie). Dit is vooral effectief bij Renderworksachtergronden van natuurgetrouwe lucht.

Selecteer de gewenste Renderworksstijl.

Voor aanzichten van de buitenzijde selecteer je de Renderworksstijl ‘Realistisch exterieur snel’ of ‘Realistisch exterieur finaal’.

Voor binnenaanzichten selecteer je ‘Realistisch interieur snel’ of ‘Realistisch interieur finaal’.

Renderworksstijlen creëren

Belichting instellingen

Renderworks op maat - instellingen

Renderworks artistiek - instellingen

Renderworksstijlen

Renderworks rendermethodes

Hulpbronnenbeheer

Zonnestudie